Recensies Zonder filter

“Zoals de docenten op de academie met de neus in hun belachelijkheid worden geduwd, zo is de literatuur het volgende bastion dat deze dandy wel even zal schofferen. […]

En toch, als Van Raffe zijn best doet, kan er iets moois gebeuren. […] Daar hebben we eindelijk, eventjes, zonder vangnet, de literaire strip.”

Patrick Bassant op De Reactor

“A masterpiece. World class. Van Raffe has employed entirely different styles to illustrate the various chapters – sketchy, expressive, sensitive, explosive – yet never sacrifices clarity or legibility. He has substantially expanded the comic-book idiom.”

Joost Swarte

“Het lijkt een boek dat voorstanders en tegenstanders gaat krijgen, mensen die het ophemelen en mensen die er niets aan vinden. […] Ik ben in ieder geval vóór.”

T. Bunt op Literair Nederland

★★★★★

“Aan het eind is het onvoorstelbaar dat deze intelligente en gelaagde vertelling ooit op een andere wijze getekend had kunnen worden. […] een boek met internationale allure.”

Natasja van Loon in Zone 5300

“[H]et kijkt lekker weg en ik moest er regelmatig erg om lachen.”

Amir Andriesse op Manners.nl

“Wat je ook van Zonder filter vindt, intrigerend is het in ieder geval. De inkleuring van de tekeningen is eigenzinnig. […] Vaak komt er groengeel voor, dat misschien het best snotkleurig genoemd kan worden.”

Teunis Bunt

★★☆☆☆

“Van Raffe heeft een uniek boek gemaakt, maar een triomf is het niet. Het doet deugd om eens een strip te lezen die zijn plaats in de geschiedenis kent en niet verbergt dat de auteur ervan boeken heeft gelezen.”

Gert Meesters

“Een hele grote knipoog naar de literaire maffia.”

Jort Kelder

★★★★☆

“Net als Schrauwen is Raffe nogal excentriek in zijn lijnvoering en inkleuringen, wat het boek veel vrijheid geeft. Een sfeer van ruimdenkendheid. Hoe kan het ook anders: wie flirt met de romantische decadentie, kan niet benepen tekenen.”

Joost Pollmann in de Volkskrant

★★★☆☆

“Ongetwijfeld ontgingen uw recensent de ironie en de gelaagdheid. Hoogtepuntjes zijn het moment dat de bijdehante Van Raffe afrekent met zijn kunstdocenten afrekent en ze in vertwijfeling achterlaat. En de cover natuurlijk.”

Veronica Magazine

“Met zelfspot en een heel ecclectische tekenstijl slaagt deze jonge Nederlander erin, zijn eigen studiejaren als kunststudent in Rotterdam interessant te laten lijken.”

Tse Tse Strips Antwerpen

“Een boek, vormgegeven als een pakje sigaretten. Alleen al daarom zou je het willen hebben. Robert van Raffe vult het van kaft tot kaft met grappige anekdotes.”

De Noorman

★★★★★

Geraffineerd (what’s in a name) en explosief, eerlijk over een uiteindelijk zorgvuldig bedacht imago… Koopt allen. Dit móet op tafel liggen.

Striptip

★★★★☆

“Net wanneer we denken dat van Raffe een arrogante eikel en gerateerde intellectueel is steekt hij, letterlijk en figuurlijk, zijn broek af. […] Het hoofdpersonage is niet voor één gat te vangen. Meermaals zal de lezer denken: ‘Meent hij het nu of houdt hij me aan het lijntje?'”

Peter Moerenhout

★★☆☆☆

“Van Raffe blijft pagina’s lang de culturele elite jennen om dan op te tekenen dat die elite zich al te makkelijk laat schofferen en vervolgens aangeeft dat hij een briljant idee heeft om ze nog verder te schofferen: hij gaat literaire strips maken. […] Of van Raffe niet in zijn vuistje gelachen heeft toen uitgerekend De Bezige Bij zijn debuut wilde publiceren, vraag je je dan af.”

Cobra.be

“Het verhaal van dit boek is klassiek, de uitwerking is ultramodern. […] Zonder filter een bijzonder beeldverhaal dat het verdient opgemerkt en gelezen te worden.”

Bespreking van Zonder Filter door Jos van Waterschoot op Stripschap.nl

“Humor, lifestyle, literatuur en filosofie: je vindt het allemaal in deze ‘bild(ungs)roman’.”

Passionate