Stripdagen Haarlem 2018: De Maakbare Mens – 200 jaar Frankenstein

Het thema van de Stripdagen Haarlem is De Maakbare Mens, een thema dat is gekoppeld aan de 200ste verjaardag van Frankenstein. Bij elke editie van Stripdagen Haarlem hoort een aan het thema verbonden hoofdtentoonstelling: De Vele Gezichten van Frankenstein. Deze is te bezichtigen in 37PK, kloppend hart van de Haarlemse kunstscène.

“Een belangrijk onderdeel van de expo vormen de morele, filosofische en wetenschappelijke aspecten van het Frankenstein-thema, zoals het Godcomplex, nature versus nurture en de maakbare mens (denk hierbij aan designer-DNA, nanotechnologie in medische toepassingen, kunstmatige intelligentie en robotica): deze aspecten zijn actueler dan ooit en spelen in onze huidige maatschappij een bepalende rol.”

In dit onderdeel van de tentoonstelling is werk van mij te zien dat ik maakte voor het stripjournalistieke platform Drawing the Times.

“Drawing the Times verzorgt een educatief programma en lespakket aan voor de bovenbouw van de middelbare school. Voor dit onderdeel, dat uiteraard niet alleen voor scholieren maar voor alle bezoekers toegankelijk en interessant is. In totaal maakten vijf stripauteurs, die elk hun sporen hebben verdiend in de stripjournalistiek, ieder een nieuw verhaal: Eva Hilhorst, Merel Barends, Emma Ringelding, Aart Taminiau en Robert van Raffe.”

Er hangen 5 pagina’s waarin ik het kapitalisme, de technologische ontwikkelingen in de robotica en artificiële intelligentie en de rol van de mens in dit technologische geweld bespreek met mijn favoriete filosoof Gilles Deleuze.

37PK, Platform voor Kunsten (Groot Heiligland 37), 25 mei t/m 1 juli

Tijden: do t/m zo 13:00-17:00, za 26 en zo 27 mei 11:00-17:00

Toegang gratis