De Parade op Cross Comix Rotterdam

De Parade (Dutch Flemish Parade) was aanwezig op Cross Comix, een Rotterdams festival waar allerlei crossovers van de strip worden getoond. Vaste tekenaars van de Parade, maart ook gasttekenaars en voorbijgangers, werden uitgenodigd om de omslag van hun favoriete boek opnieuw te tekenen. Ik hertekende de cover van Approxiativement van Lewis Trondheim (in het Nederlands vertaald als Net Echt, uitgegeven door stichting zet.el).

Ik las Net Echt van Trondheim toen ik nog aan de Kunstacademie in Rotterdam studeerde en het had grote invloed op me. Het is een op “rock en roll” manier getekende dagboekstrip, daarmee wil ik zeggen dat het lijkt of Trondheim het hele verhaal zonder schetsen op papier heeft gezet. In die periode maakte de dagboekstrip een grote vlucht, met alle rampzalige gevolgen van dien. Een andere strip die ik toen bijvoorbeeld las is Dagboek van een strip van Dupuy en Berberian. Ik begon mijn leven ook te tekenen, op dezelfde spontane manier als Trondheim. De dagboekstrips die ik op de Willem de Kooning maakte vormen de basis voor mijn stripboek Zonder filter.

Cross Comix: Lewis Trondheim door Robert van Raffe

Foto: Hielke Grootendorst