NIEUW LITERAIR STRIPTIJDSCHRIFT: EISNER

will eisnerUitgeverij Podium komt met een nieuw literair tijdschrift. In een tijd waarin – zo schrijven ze zelf – ‘het traditionele literaire tijdschrift worstelt met zijn positie, en, terzelfder tijd, alom ontwikkeling te zien is op het gebied van de ‘graphic novel’ en aanpalende getekende literaire genres’.

Het tijdschrift gaat EISNER heten, naar Will Eisner (1917-2005), een van de tekenaars die de graphic novel groot hebben gemaakt (zie foto: Portrait of a Sequential Artist, Will Eisner, 1941).

‘EISNER verschijnt vanaf komende herfst drie maal per jaar, als brede kwaliteitspaperback in een gemiddelde omvang van 72 pagina’s. Uitgeverij Podium heeft Ward Wijndelts bereid gevonden de redactie te voeren (bij zijn krant NRC Handelsblad is hij o.a. recensent graphic novels). Wijndelts zal bijgestaan worden door enkele sleutelfiguren uit de stripwereld, zoals Jean-Marc van Tol.

EISNER is geen literair tijdschrift in de traditionele zin van het woord, omdat het voor het grootste deel uit beeldverhalen bestaat. Het is ook geen striptijdschrift in de traditionele zin van het woord, omdat het duidelijk kiest voor de literaire strip als zwaartepunt. EISNER bezet daarom een unieke plek in de Nederlandse tijdschriftenwereld, in een tijd dat de literaire strip steeds serieuzer wordt genomen.’

Zo is het.