Interview(tje) in Filosofie Magazine

Interview R. van Raffe Filosofie Magazine

Leest allen het Filosofie Magazine van januari 2016! Ik ben geïnterviewd en gefotografeerd voor de rubriek “Ik studeer filosofie”. In deze rubriek komen mensen aan het woord die filosofie studeren, naast iets anders dat ze doen (bijvoorbeeld zoiets vulgairs als werken). De insteek van het gesprek is de vraag: wat heb je eraan? Wat heb je aan filosofie in het dagelijks leven? Uiteraard heb ik daar wel een antwoord op, alhoewel ik nutteloze dingen ook erg kan waarderen. Een van de mooie dingen van filosofie is dat het mensen ook kan laten inzien dat niet alles nuttig hoeft te zijn.

Naast deze rubriek natuurlijk ook allerlei andere artikelen. Het thema van het nummer is het lichaam. Het verhaal van Stephan Sanders is interessant. Hij schrijft onder andere over Frits Staal en Yukio Mishima(!).

IK STUDEER FILOSOFIE (Filosofie Magazine, januari 2016)

Robert van Raffe - foto: Merlijn Doomernik, alle rechten voorbehouden

Foto: Merijn Doomernik (Alle rechten voorbehouden)

Wat was de aanleiding om filosofie te gaan studeren?
‘Ik was altijd bezig met tekenen en ging naar de kunstacademie. Na jaren met mijn handen gewerkt te hebben, wilde ik weten hoe het is om een academische studie te doen. Op school las ik wel zelf filosofen. Vooral Nietzsche sprak me aan – die stijl, dat anti-christelijke en dat tegendraadse. Ik had toen niet zoveel behoefte om Kant te gaan lezen.’

Wat verwachtte je van de studie?
‘De studieadviseur waarschuwde dat je niet moet denken dat je de zin van het leven gaat vinden. Toch laat de studie je daar wel over nadenken. Als ik filosofie aan het lezen ben, heb ik het gevoel dat ik niks anders zou moeten doen. Het geeft me een gevoel van zin. Misschien is filosofie een seculiere vorm van zingeving.’

Wat denk je aan je studie te hebben?
‘Filosofie geeft meer bagage, die ik ook voor mijn strips gebruik. Je moet er wel voor oppassen dat je ideeën niet te letterlijk in de tekst stopt of uitlegt. Proust vergeleek een kunstwerk dat een theorie bevat met een voorwerp waar het prijskaartje nog aan hangt. In mijn graphic novel Zonder filter (2014) zitten wel wat van die prijskaartjes.’

ROBERT VAN RAFFE (33) is striptekenaar, docent aan de Willem de Kooning Academie en studeert filosofie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Auteur: Carolien van Welij, Foto: Merlijn Doomernik