Recensie: Syrena

Aanlokkelijk ★★★★☆
Door Peter Moerenhout

Robert van Raffe is een aanstormend striptalent dat momenteel bezig is aan zijn eerste graphic novel: “Dandy tegen wil & dank”. Gelukkig voor ons doken er in het verleden hier en daar wat kortere werkjes van hem op. Zone 5300, Plots Stripmagazine, Eisner, Vormberichten, NRC Next en Passionate publiceerden allen reeds werk van van Raffe. Dat zijn niet de minsten.

Dit jaar deed van Raffe mee aan de 24 Hour Comic Day en maakte het verhaal “Syrena”. Hij stuurde dat verhaal in voor De Plastieken Plunk maar greep jammerlijk naast de prijzen. Dat is begrijpelijk, want als men 24 strippagina’s maakt in 24 uur tijd zonder te slapen kan men geen perfectie afleveren. Toch is dit één van de meest kwalitatieve 24 Hour Comics die ik onder ogen kreeg sinds Randall.C’s “Als er lucht is moet ge ademen”.

Van Raffe is een tekenaar die zichzelf als onderwerp neemt. Meestal zijn de resultaten daarvan stevig in de realiteit verankerde filosofische bespiegelingen over het dagelijkse leven. Dat krijg je als je tijd om na te denken over wat je gaat maken en een voorliefde voor filosofie hebt.

Het gegeven van de 24 Hour Comic Day heeft van Raffe klaarblijkelijk echter een andere richting uit geduwd. “Syrena” is een aaneenschakeling van scènes die zich afspelen met pauzes van soms zelfs 8 jaar tussen en handelt in hoofdzaak over hoe mensen zich dingen herinneren en over meisjes.

Initieel leidt dit tot een rechttoe rechtaan verhaal maar later, naarmate slaapgebrek en caffeïnemisbruik zich opstapelen misschien, neemt het verhaal een magisch-realistische wending. Sfeervolle droombeelden vermengen zich met de subjectieve herinneringen van de maker en leiden tot symbolische pagina’s en gebeurtenissen die het verhaal naar een hoger niveau tillen.

Een trucje dat vele tekenaars gebruiken tijdens zo’n tekenmarathon is paginavullende tekeningen maken. Dat gaat lekker snel vooruit. Ook van Raffe hanteerd deze techniek af en toe. Meestal leidt dat tot niet veel maar in “Syrena” zijn deze pagina’s dankzij hun compositie en onderwerp mijn favorieten. Op sommige pagina’s staat zelfs maar 1 tekening die niet eens paginavullend is. Deze zijn echter op zo’n manier in het verhaal verwerkt dat het gebruik van dit stijlkenmerk het trucje overstijgt. Met andere woorden: het past in het verhaal en draagt toe tot de sfeer.

Van Raffe hanteert een zeer simpele tekenstijl met dunne lijntjes waarvan idioten denken “Hé, dat kan ik ook!” tot ze het proberen en jammerlijk de mist ingaan. Elk van de in minieme aantallen aanwezige lijntjes staat op zijn plaats. Less is more, als het ware. Van Raffe houdt ook tot op het einde van het verhaal dezelfde grafische standaard aan en ook dat is een krachttoer want verlies aan kwaliteit is meer regel dan uitzondering wanneer men aan de 24 Hour Comic Day meedoet.

De doorsnee stripverzamelaar koopt voor zijn 5 euro’s waarschijnlijk liever een Largo Winch of zo, maar voor de liefhebber van van de betere graphic novel is dit werkje iets dat niet in de verzameling mag ontbreken.

Bestellen kan via robert@dandyraffe.nl (5 Euro inclusief BTW, exclusief verzendkosten).