Plastieken Plunk 2011

De deelnemers aan De Plastieken Plunk zijn doorgaans passionele, getalenteerde maar jonge piepkuikens. En “jong” betekent “onbekend”. Als u niet kan beslissen op welke strip u moet stemmen gebaseerd op zoiets voor de hand liggend als “kwaliteit”, dan bieden we u een nieuwe service aan… We hebben de deelnemers enkele vraagjes voorgeschoteld zodat u hen op deze manier wat beter kan leren kennen. Op die manier hoeft u de strips niet effectief te lezen en kunt u gewoon op de sympathiekste deelnemer stemmen.

1. Robert van Raffe
1982, Rotterdam
Genomineerde strip: Syrena

Waarom teken je strips?
“Waarom? Omdat ik het goed kan, denk ik. Ik ben er vroeg mee begonnen en naar het schijnt kun je ergens goed in worden als je er maar genoeg tijd aan besteed. Ik teken al sinds ik me kan herinneren. Ik moet wel tekenen. Het is een verslaving misschien, of een roeping.”

Wie en Wat wil je met je werk bereiken?
“Volgens mij zijn strips al een niche en spreek ik daarbinnen ook weer een kleine groep aan. Maar de vraag was wie wil je bereiken? Ik wil iedereen bereiken die wel eens een goed boek leest en dat kan waarderen. Je hoeft van mij Ulysses niet te hebben gelezen, maar liever wel.
Ik houd ervan om allerlei verwijzingen in mijn strips te stoppen. Je kunt ze ook volgen zonder die verwijzingen te zien, maar het maakt het wel veel leuker als je ze wel ziet.”

Wie zijn je voorbeelden en waarom?
“Homerus, Beau Brummell, Nietzsche, Foucault. Omdat sommigen van hen iets heel goed kunnen en anderen eigenlijk heel goed zijn in niets kunnen. Omdat ik geïnteresseerd ben in filosofie en kunst, maar vooral in levenskunst – misschien is dat een combinatie van die twee.”

Kan je iets vertellen over de ontstaansgeschiedenis van de strip waar je mee aan de wedstrijd deelneemt?
“Syrena heb ik binnen 24 uur gemaakt tijdens de 24 Hour Comics Day 2011. Dat concept kent misschien niet iedereen. De 24HCD is een uitdaging die is in de jaren ’90 bedacht door Scott McCloud. Hij daagde een vriend van hem uit om binnen 24 uur een strip van 24 pagina’s te maken. Alles moest binnen die 24 uur gebeuren, schetsen, uitwerken, alles.
Inmiddels gaan honderden (duizenden?) tekenaars deze uitdaging jaarlijks aan.
Ik heb inmiddels 4 keer meegedaan.”

Mogen we de 250 euro prijzengeld opdrinken op de avond van de uitreiking?
“Dat ligt eraan wie het wint! Als ik de prijs win is het geld voor de prijsuitreiking al opgegaan aan nieuwe schoenen en benzine. Mijn klassieker zuipt en rookt zo mogelijk nog meer dan ik.”

Waarom moeten de mensen op jouw strip stemmen?
“De mensen moeten helemaal zelf weten of ze dat doen. Ik houd niet zo van de meeste stemmen gelden en ik zal er ook niet wakker van liggen als mijn strip niet de meeste stemmen krijgt. Ik vind het een goed verhaal geworden, zeker als ik me bedenk hoe snel ik het heb gemaakt.”