Interview over Oscar Wilde

Op de vraag “Welk werk van Oscar Wilde vind je het meest inspirerend? Leg uit.” hebben jullie het in een eerder interview over Lord Henry. Waarom is dit het favoriete personage, over welke eigenschappen van Lord Henry zou jij ook willen beschikken? Velen zien hem toch als een soort van duivel, zijn jullie het eens met de uitspraken die hij maakt?

Robert: Grappig dat je dat zegt. Dat Lord Henry als een duivel wordt gezien. Dat is denk ik omdat hij in iedere situatie onbewogen blijft. Hij laat zich door niets van de wijs brengen; niets verbaast hem. Hij is nooit moreel verontwaardigd, maar blijft cool en onberispelijk. Als er iets gebeurd dat de meeste mensen meteen hoofdschuddend zouden afkeuren, steekt Lord Henry een sigaretje op en doet een uitspraak die tegen al je haren instrijkt, maar waar geen speld tussen is te krijgen. Juist dat zogenaamde Duivelse, dat dandy-achtige, daar zou ik wel wat meer van willen hebben.

Nick: Lord Henry is eloquent en verkondiger van die waarheid die wij allen in het diepste van onszelf herkennen. Hij is verfijnd, geraffineerd en eerlijk. Zo wil ik ook zijn. Ik ben het eens met al zijn uitspraken.

Kun je een voorbeeld geven in het dagelijks leven waarin het dandyisme zich uit? Zijn er bijvoorbeeld keuzes die je gemaakt hebt in je leven die zijn gebaseerd op het dandyisme? Is het dandyisme een lifestyle voor je geworden? Uit zich dit in je werk of meer in je vrije tijd?

N: Het dandyisme uit zich in mijn voorkeuren voor de mensen die ik tegenkom en de dingen die ik zie. Ik kies ervoor mij te omringen met mensen en zaken die ik niet geheel begrijp. Dandyisme is geen lifestyle, veeleer een inzicht. In mijn werk is er geen plaats voor, in mijn muziek wel.

R: Ik ben het eens met Nick, dat het dandyisme meer een levensfilosofie is, of levenskunst, dan een lifestyle. Lifestyle klinkt zo… modegevoelig.

In mijn “vrije werk” is er ruimschoots plaats voor het dandyisme. Het is een rode draad, of thema, in al mijn stripverhalen. Ik denk dat het in mijn wekr als grafisch ontwerper zit in eenvoudige, stijlvolle ontwerpen. En in het oog voor detail. Zoiets.

Kun je een voorbeeld geven van een situatie waarin je Oscar Wilde wel eens gequote hebt?

N: Als ik mijzelf tegenspreek, zeg ik dat consistentie de laatste toevlucht vormt voor de fantasielozen.

R: Dat is een hele mooie. Er zijn zoveel mooie quotes. Op elke situatie is er wel een te vinden die van toepassing is.

Robert, een voorbeeld die je noemt is: ‘Being natural is simply a pose, and the most irritating pose I know’. Wanneer zou je deze quote kunnen gebruiken, of wanneer heb je deze quote al gebruikt?

R: Deze quote is een van mijn favorieten. Het is een tijdloze paradox, die je bijvoorbeeld kunt toepassen op de huidige trend dat alles “naturel” en “authentiek” moet zijn.
In Nederland is naturel zijn heel populair, dat is dan zogenaamd authentiek. Mensen zonder opsmuk zijn “echt” en mensen die hun best doen, of een beetje excentriek zijn, die zijn “nep”.
Het ligt in de lijn van het feit dat we houden van mensen die “normaal zijn/blijven”. We houden joggingbroeken en van Koningin Juliana. Dat irriteert mij mateloos. Geef mij maar iemand als Bernhard, die gedroeg zich tenminste als een Prins. Als ik normaal wil dan ga ik wel naar de Albert Heijn.
Ondertussen hebben mensen niet door dat “normaal” zijn, of “naturel” net zo goed een bedachte houding, een pose, is als excentriek zijn.
Sebastian Horsely zei het leuk: “A dandy is a fake, but a real fake”.

Nick: jij gebruikt: ‘Sommige mensen komen overal mee weg, anderen nergens mee. Het is niet anders.’ Welke essentie haal je hieruit in je dagelijks leven?

N: De essentie dat charme de bouwsteen van alle omgang is, en dat niets geldt voor alle mensen.

Zou je jezelf omschrijven als een echte fan van Wilde? Waarom wel, niet?

N: Ja. Omdat ik zwelg in zijn geschriften en er niet los van kom.

R: Ik ben een fan van het werk van Wilde en van de mythe. Aan de andere kant vind ik het woord fan een beetje bakvisserig klinken. Ik ben geen fan van Oscar Wilde in de zin dat ik een portret van hem boven m’n bed heb hangen.

Ben je actief als fan op fanwebsites e.d.? waarom wel, niet?

N: Ik houd niet van internet, en ik houd er niet van mijn adoratie te etaleren.

R: Haha. Nee dus.

In hoeverre komt jouw perceptie over de wereld, jouw instelling hoe je het leven benaderd, overeen met die van Oscar Wilde? Wilde had, zoals sommigen omschrijven, een nogal pessimistische maar ook deels optimistische kijk op het leven. Anderen vinden dat hij nogal zwartgallige humor had. Komt dit overeen met jouw levensfilosofie?

N: Oscar Wilde waardeert mooie dingen, en verwerpt lelijkheid. Ook ziet hij door de mensen heen. Dat spreekt mij aan.

R: Mensen die zijn humor zwartgallig vinden hebben denk ik een te rooskleurig zelfbeeld.

Robert: Schrijf je zelf ook? Is de beinvloeding van Oscar Wilde zichtbaar in je werk of toen je studeerde aan de kunstacademie? Ik zag een aantal recensies waar je werk werd vergeleken met Dorian Gray.

R: In mijn werk ligt Oscar Wilde altijd op de loer.

Nick: in hoeverre is de beinvloeding van Oscar Wilde en het dandyisme zichtbaar in de muziek die je schrijft?

N: De muziek gaat over mensen die extreme keuzes maken welke losgezongen zijn van moraal. Daar zal vast dandyisme in zitten.

Zijn de problemen waar Oscar Wilde tegenop liep (onderschatting e.d.) ook herkenbaar voor jou?

N: Ja, ik denk dat er velen zijn die mij hautain vinden, terwijl ik zelf voel dat ik mij kwetsbaarder maak dan de velen die suggereren niets voor te stellen.

R: Bescheidenheid is slechts ijdelheid die zich verbergt! Ik denk dat ik iets meer een kameleon ben dan Nick. Ik pas me aan aan mensen met wie ik ben. Waarschijnlijk omdat ik wel graag aardig gevonden wil worden.

Herken je jezelf in 1 van de characters van zijn werk? Welke? Waarom?

N: Nee.

R: Nee?

Welke kwaliteiten die Oscar Wilde heeft zou je zelf ook over willen beschikken?

N: De kwaliteit om discipline op te brengen.

R: Oscar zei eens dat hij slechts zijn talent in zijn werk had gestopt en zijn genialiteit in zijn leven! Je zou dus kunnen zeggen dat zijn leven zijn grootste kunstwerk is. Ik zou willen dat ik die keuze ook maakte, in plaats steeds van allebei een beetje.

Is er in jouw omgeving interesse in Oscar Wilde, heb je vrienden / familie die bekend zijn met zijn werk?

N: Ja, mijn moeder en oma zijn dol op Oscar.

R: De mijne niet.

Heb je wel eens het graf in Pere Lachaise bezocht, zo ja, bezocht je Pere Lachaise alleen vanwege zijn graf, wat was je eerste indruk van het graf?

R: Ja, ik heb het graf bezocht. Tenminste, ik heb Pere Lachaise bezocht, maar niet speciaal voor het graf van Oscar Wilde. Mijn eerste indruk was dat het er nogal Egyptisch uitzag en het viel me op dat er allemaal lippenstiftkusjes op de grafsteen zaten.
Behalve wij, was er niemand bij het graf. Dat was mooi.
Het graf van Jim Morrison was echt een bedevaartsoort. Daar zwermden toeristen omheen. Ik kreeg daar een naar gevoel bij.

Zo nee, zou je het graf willen bezoeken, waarom wel of niet?

N: Nee, het graf doet er niet toe voor mij. Zoals ik adoratie niet etaleer, zo onderneem ik geen bedevaart. Het is niet fatsoenlijk tegenover hen die hem van nabij liefhadden.

06/06/2011

Vragen: Chan Mi Schouten
Antwoorden: Nick Verhoeven, Robert van Raffe