Over Dandy Raffe

[vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” oblique_section=”no” text_align=”center” triangle_shape=”no” css_animation=”” box_shadow_on_row=”no”][vc_column parallax=”content-moving” parallax_image=”5715″ css_animation=”none” css=”.vc_custom_1600340768484{padding-top: 150px !important;padding-bottom: 150px !important;background-color: rgba(0,0,0,0.01) !important;*background-color: rgb(0,0,0) !important;}”][vc_column_text]

Over Dandy Raffe

[/vc_column_text][vc_separator type=”small” position=”center” color=”#ffffff” border_style=”solid” width=”160″ thickness=”1px” up=”20″ down=”0″][vc_column_text]

“I’m not Rembrandt, though I have the same initials.”

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”grid” oblique_section=”no” text_align=”left” triangle_shape=”no” border_top_color=”#000000″ padding_top=”40″ padding_bottom=”40″ css_animation=”” box_shadow_on_row=”no”][vc_column][vc_column_text]Dandy Raffe is de geuzennaam die Robert van Raffe [bio] tijdens zijn studie aan de kunstacademie opdeed en nu ook de naam van zijn éénmanszaak. Robert is de directeur en hij haalt koffie.

Striptekenaar / auteur

Robert brengt al jaren boekjes uit in eigen beheer. Hij tekent ook in opdracht: op ironisch-spottende wijze bespreekt hij onderwerpen in stripvorm voor kranten en tijdschriften. Stripverslagen van culturele evenementen voor NRC next, of van het IFFR voor Zone 5300; filosofische strips voor Twijfel en stripcolumns over de ontwerpwereld voor het blad Vormberichten van de BNO.

In 2014 publiceerde Oog & Blik / De Bezige Bij zijn eerste serieuze stripboek Zonder filter, dat zeer wisselend, maar overwegend lovend werd besproken. Onder andere in Volkskrant door Joost Pollmann (★★★★☆) in Zone 5300 (★★★★★) en NRC. Joost Swarte noemde het boek een “meesterwerk”. Meer recensies hier.

Op dit moment werkt Robert aan een biografie (in stripvorm) van Piet Mondriaan.

Spreker

robert-van-raffe-gdmw

Robert op het GDMW festival in Den Bosch (2014) Foto: Joost van Beek

Robert spreekt met enige regelmaat op avonden over beeldcultuur of op (literaire) festivals. Soms geeft hij workshops “filosofische strips tekenen” of zegt hij zinnige dingen in een discussiepanel. Zijn favoriete onderwerpen zijn hijzelf, boeken, beeldcultuur, het dandyisme, filosofie of een combinatie.

Docent / Course leader

In 2014 is Robert les gaan geven aan de Willem de Kooning Academie, kort nadat het onderwijs daar een grondige renovatie had ondergaan. Inmiddels geeft hij naast praktijkonderwijs ook theorie en is hij sinds 2018 course leader van de afdeling Illustratie.

Ontwerper & illustrator

Robert is ontwerper en tekenaar. U kunt hem in principe inhuren voor onberispelijke identiteiten, deugdelijke karakters, grafisch ontwerp voor print of web, stijladvies, staande of liggende illustraties, lopende teksten, sterke verhalen en intelligente opmerkingen. Maar het is goed om te weten dat hij op dit moment de meeste tijd in educatie en stripboeken maken steekt.

Ga naar zijn portfolio voor voorbeelden van illustraties, logo’s, huisstijlen, boekomslagen, jaarverslagen, websites en webshops (WordPress).

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]