Over Dandy Raffe

“I’m not Rembrandt, though I have the same initials.”

Dandy Raffe is de geuzennaam die Robert van Raffe [bio] tijdens zijn studie aan de kunstacademie opdeed en nu ook de naam van zijn eenpersoons ontwerpbureau. Dandy Raffe is een éénmanszaak. Robert is de directeur en hij haalt koffie.

Ontwerper & illustrator

Robert is ontwerper en tekenaar. U kunt hem inhuren voor onberispelijke identiteiten, deugdelijke karakters, grafisch ontwerp voor print of web, stijladvies, staande of liggende illustraties, lopende teksten, sterke verhalen en intelligente opmerkingen.

Ga naar zijn portfolio voor voorbeelden van illustraties, logo’s, huisstijlen, boekomslagen, jaarverslagen, gevelborden, websites en webshops (Robert weet veel van WordPress).

Striptekenaar / auteur

Robert brengt al jaren boekjes uit in eigen beheer. Hij tekent ook in opdracht: op ironisch-spottende wijze bespreekt hij onderwerpen in stripvorm voor kranten en tijdschriften. Stripverslagen van culturele evenementen voor NRC next, of van het IFFR voor Zone 5300; filosofische strips voor Twijfel en stripcolumns over de ontwerpwereld voor het blad Vormberichten van de BNO.

In 2014 publiceerde Oog & Blik / De Bezige Bij zijn eerste serieuze stripboek Zonder filter, dat zeer wisselend, maar overwegend lovend werd besproken. Onder andere in Volkskrant door Joost Pollmann (★★★★☆) in Zone 5300 (★★★★★) en NRC. Joost Swarte noemde het boek een “meesterwerk”. Meer recensies hier.

Op dit moment werkt Robert aan een biografie (in stripvorm) van Piet Mondriaan.

Spreker

robert-van-raffe-gdmw

Robert op het GDMW festival in Den Bosch (2014) Foto: Joost van Beek

Robert spreekt met enige regelmaat op avonden over beeldcultuur of op (literaire) festivals. Soms geeft hij workshops “filosofische strips tekenen” of zegt hij zinnige dingen in een discussiepanel. Zijn favoriete onderwerpen zijn hijzelf, boeken, beeldcultuur, het dandyisme, of een combinatie.

 

Docent / projectleider

Sinds 2014 geeft Robert les op de afdeling Illustratie van de Willem de Kooning Academie. Aan deze Academie wordt projectmatig onderwijs aangeboden, wat betekent dat de projecten door de docenten zelf worden ingevuld. Voorbeelden van onderwerpen zijn: Character design, Hyperjourney (wat kan een illustrator met ruimtelijk ontwerp van een museum, een totaalervaring), Boek / anti-boek (maak een boek en een anti-boek).