14 Maart: Booklaunch & opening expositie

zonder-filter-behang

De officiële presentatie van Zonder filter vindt plaats op 14 maart om 19:00 in de Hallen in Haarlem als onderdeel van de Haarlemse Lente, de presentatie is gekoppeld aan een kleine maar fijne tentoonstelling rond het boek in het paviljoen in de Hallen.

Tijdens de presentatie is de auteur uiteraard aanwezig om kort iets te zeggen en om het boek te overhandigen aan een andere dandy, te weten: überdandy Jort Kelder (mits hij in Haarlem een parkeerplaats kan vinden voor zijn Maserati). Een opzienbarende gebeurtenis, daar de meeste historische dandy’s niets van elkaar moesten hebben.

Het volledige programma van deze avond in de Hallen is als volgt:

17:00 uur aanvang officiële opening
17:30 uur huisdichter Lucas Hirsch
18:00 uur performance van kunstenaars Gabriel Lester & Jonas Lund
19:00 uur book launch van de graphic novel Zonder filter, van Robert van Raffe, (uitgeverij Oog & Blik / De Bezige Bij). In het museum is een kleine presentatie van zijn werk te zien.

De tentoonstelling is te zien van 15 maart – 9 juni, ook tijdens de stripdagen in Haarlem (31 mei en 1 juni), waar de tentoonstelling onderdeel is van het programma De Nieuwe Garde.

Je bent bij deze alvast van harte uitgenodigd om op 14 maart bij de presentatie aanwezig te zijn en te proosten op het verschijnen van het boek.

RSVP via Facebook of wapper gewoon langs.

Dandy Rotterdam TV

dandy-tvZaterdag 19 januari 2013 werd om 19:30 op Rotterdam TV de aflevering uit de serie Dandy Rotterdam uitgezonden waarin de makers dieper op het onderwerp dandyisme ingaan (in andere aflveringen portretten van flamboyante Rotterdammers).

In deze “inhoudelijke” aflevering o.a. een interview met Wiep van Bunge (professor geschiedenis van de filosofie aan de Erasmus Universiteit) en tekenwerk van (who else?) Dandy Raffe.

“Zaterdag 27 oktober 2012 om 19:30 uur is deze 4-delige docuserie gestart. De stad; bekeken, beproefd en beoordeeld door hedendaagse dandy’s.

Via portretten van uiteenlopende, flamboyante persoonlijkheden willen de makers een beeld schetsen van een voor de meeste mensen verborgen Rotterdam. De dandy’s bevinden zich ieder in een eigen circuit, scene of omgeving, op die manier komen er uiteenlopende thema’s aan bod.

Dandy Rotterdam is een productie van Jan de Bruin en Ans Kanen.”

Lezersfeest: 10 november 2012

Op zaterdag 10 november 2012 vindt de 16e editie van het Lezerfeest plaats in de Centrale Bibliotheek Rotterdam. Een waar literair festijn. Er komen allerlei onbekende en minder onbekende mensen iets zeggen over wat ze allemaal hebben opgeschreven in boeken die ze daarna signeren. Zone 5300 heeft een eigen beeldpodium, waarop ik op en un momento dado zal aantreden om op geheel eigen wijze iets te vertellen over een van mijn favoriete onderwerpen: het dandyisme. Ook op dit podium: Hein de Kort, Sonja van Hamel, Aimee de Jongh en Eefje Wentelteefje.

Hieronder de aankondiging zoals die is te lezen in de nieuwste Zone 5300 (#99).

Presentatie Filmfanfare

Het boek Filmfanfare wordt gepresenteerd op 31 maart 2012 tussen 14.00 en 15.00 uur op de Kunststripbeurs in de Janskerk aan het Janskerkhof in Utrecht.

Kom vooral ook! En neem gerust mensen mee, ouders, buren, man, vrouw, minnares, iedereen is van harte welkom.

Het boek is een soort Mooi is dat! Maar in plaats van een ode aan Nederlandstalige literatuur is het een ode aan de Nederlandse film. 51 Striptekenaars hebben evenzoveel verschillende films bewerkt tot een strip van 1 pagina. Ik heb de film De Zee die Denkt gekozen!

(U weet misschien nog dat dit boek een tijdje geleden voor reuring zorgde in de filmwereld.)

Syrena genomineerd voor de Plastieken Plunk 2011

“De lucht kleurt bloedrood. Kleine dieren zoeken beschutting in holen en kieren, grote dieren maken zich in volle paniek uit de voeten. Een luid gedreun komt stampend dichterbij. Acht titanen verschijnen in een dramatische stofwolk aan de horizon…”

Die acht titanen, dat zijn de tekenaars van de korte verhalen die genomineerd zijn voor de Plastieken Plunk 2011 – een begeerlijk, maar lelijk beeldje. Ik ben 1 van die titanen! Want mijn verhaal Syrena, is genomineerd.

Er is naast de officiële juryprijs ook een publieksprijs, dus wie van democratie houdt stemme op zijn of haar favoriete verhaal.

De uitreiking van de Plastieken Plunk vindt plaats op 12 november in Bal Inernal te Gent! De inkom is gratis en er is ook een gratis vat leeg te drinken.

24 Hour Comics Day 2011 @ COMIQUEST

24 Pages, 24 Hours, the ultimate battle against the clock! De wereldberoemde 24 Hour comis Day van Scott Mc Cloud wordt dit jaar ook in Rotterdam georganiseerd door stripwinkel Comiquest.

De uitdaging is om in 24 uur een stripverhaal van 24 pagina’s te tekenen. Alles moet in de gegeven 24 uur worden gedaan, verhaal bedenken, schetsen, inkten, kleuren. Ik doe mee! Het startschot zal klinken op 1 oktober om 11:00 in de Mini Mall (in Rotterdam dus).

Lees hier mijn eerdere verhalen: Het Pak & Spaghetti

Postert: Kenny Rubenis.

Manuscripta

Voor in de agenda: Op 4 september om 15:30, tijdens Manuscripta in Amsterdam, praat Tonio van vugt met striptekenaar en ontwerper Robert van Raffe (over de aankomende beeldroman Dandy tegen wil & dank) en met Peter de Wit, geestelijk vader van Sigmund (over diens nieuwe gedeeltelijk autobiografische album Het lege nest).

Manuscripta is de feestelijke opening van het boekenseizoen. In het eerste weekend van september presenteren meer dan honderd Nederlandse uitgevers de nieuwe titels van het komende seizoen. U kunt genieten van boekpresentaties, podiumoptredens, interviews met bekende en debuterende auteurs, signeersessies, exclusieve previews van boekverfilmingen en bijzondere buitenacts.

Nieuw Strip Talent

Voor in de agenda: 8 september opent de expositie Nieuw Strip Talent in het Huis voor Beeldcultuur in Breda (Reigerstraat 16). Tot en met 21 september is werk te zien van de nieuwe striptalenten Bart Nijstad, Aimee De Jongh, Tim Enthoven, Merel Barends, Max Devica Grünfeld, Jasper Rietman, Dace Sietina, Kees Peerdeman, Anne Staal, Naune Meulendijks, Maia Machin, Edith Kuyvenhoven, Piers Goffart en Robert van Raffe.

Ik zal werk tonen uit het boek waaraan ik werk.

Illustratie: Tim Enthoven / Vormgeving: Shamrock

 

IMG LAB #8 / 16 mei in de Unie

http://www.image-festival.com/news/img-lab-8-16-mei-in-de-unie/

Het Image Festival presenteert deze 8e IMG LAB avond in de Unie samen met ons favoriete tijdschrift voor Strips, Cultuur & Curiosa: ZONE 5300. Een bonte avond met enkele coryfeeën uit de stal van de ZONE, met als (geleend) thema Fool’s Gold.

Mooves (Jantiene de Kroon, Remco Polman en Wilfred Ottenheijm) is een onafhankelijke producent van animatiefilms met studio’s in Amsterdam en Nijmegen. De studio is gespecialiseerd in zowel traditioneel getekende bioscoopfilms als geanimeerde webapplicaties; het bekendst zijn de Dirkjan-tekenfilms.
www.mooves.nl

Erik Kriek is striptekenaar en illustrator. Hij is vooral bekend van zijn reeks ‘Gutsman’ (sinds 1994). Hij werkt als illustrator voor o.a. Schokkend Nieuws, VPRO Gids, Volkskrant en Vrij Nederland. ZONE 5300 #92 bracht een voorpublicatie uit zijn binnenkort te verschijnen bundel met H.P. Lovecraft-bewerkingen.
www.gutsmancomics.com

Robert van Raffe (aka Dandy Raffe) debuteerde in 2005 in ZONE 5300 met de strip ‘A conversation piece’ over de historische dandy’s Oscar Wilde en James Abbott McNeill Whistler. Hij publiceerde ook in o.a. Passionate, NRC Next, AD, The Daily Tiger en Eisner en bracht diverse boekjes uit in eigen beheer.
www.dandyraffe.nl

Frits Jonker is samen met Milan Hulsing verantwoordelijk voor de populaire rubriek Fool’s Gold in ZONE 5300, waarin vreemde verzamelingen, Pakistaanse psychedelica en andere curiosa de boventoon voeren. Met Dolf Hell schreef hij het boek ‘De muzikale verleiding’, over reclamesingles.
www.showcase.thebluebus.nl

ZONE 5300-hoofdredacteur Tonio van Vugt zal het programma inleiden en de sprekers introduceren.
www.zone5300.nl

DE UNIE, MAURITSWEG 35, ROTTERDAM
16-05-2011
ENTREE: € 5
START: 20.30 u

www.deunie.nu

Kunst en literaire strips te koop @de Zone 5300 Winter Sale

Dit weekend zijn tijdens de Zone 5300 Winter Sale in Rotterdam (Meent 119-133) een aantal van mijn dandy literaire strips en kunstwerken te koop.

De handgemaakte boekjes Het eiland, Het pak en Spaghetti zijn los te verkrijgen en in de aanbieding in een set van 3.

Het originele drieluik Drie stripfiguren aan de voet van een kruisiging is te bewonderen, deze set van 3 is niet in de aanbieding, maar wel te koop. (De krijttekeningen zijn ook per stuk te koop.)

Ook zijn er semi-originelen te zien en te koop – deels print, deels pentekening.

3D ork, pen op print.

Internet macaroni, pen op print.